Altandörrar för smidig passage till trädgården

Altandörrar för smidig passage till trädgården

Om man har lyxen att ha en trädgård på sin tomt så är det skönt att ha en altandörr för att smidigt kunna ta sig ut till den härliga utemiljön. Det finns många alternativ av välja mellan när det kommer till altandörrar såsom material, placering och storlek.

Var ska man placera dörren?

Placeringen av en altandörr beror på vilka behov som finns samt hur många som ska dra nytta av den. Bor man själv eller tillsammans med en partner kan man installera en altandörr i sovrummet för att släppa in härligt ljus samt för att kunna ta sig ut direkt därifrån till trädgården. Är man en hel familj som bor i huset kan det vara klokt att installera dörren i något av de allmänna utrymmena. Leder dörren från köket underlättar det om man enkelt vill kunna ta ut mat och förfriskningar till trädgården, medans stora altandörrar i ett vardagsrum ger en luftig och härlig känsla. Man kan såklart installera flera altandörrar i ett hem, så länge man tänker på att ytan innanför blir begränsad.

Att välja modell

Ska man välja enkeldörr, pardörr eller skjutdörr? En enkeldörr tar upp en liten yta, men släpper heller inte igenom lika mycket ljus. En skjutdörr kan vara nästan helt och hållet gjord i glas vilket ger ett otroligt härligt ljusinsläpp och tack vare att man har skjutpartiet tar inte själva dörren upp någon yta utåt eller inåt när den öppnas. Det är även en fördel om man vill låta dörren stå öppen och släppa in frisk luft eftersom den inte riskerar att blåsa igen. Skjutdörrar kan dock kräva relativt stor yta och de passar bäst i en modern villa. Dubbeldörrar är ofta väldigt vackra och passar in på ett hus med lite äldre stil, de släpper in mer ljus än enkeldörren men tar därmed även upp lite mer yta.

Hos Sparfönster hittar man ett stort utbud av olika altandörrar, läs mer på https://www.sparfonster.se/altandoerr/.