Nitar

Nitar och läder hör till punkstilen

Nitar och läder hör till punkstilen

I lurarna skiftar musiken mellan Ebba Grön, Sum 41, Sex Pistols och Green Day. Din trotsiga attityd mot dina föräldrar och samhället du tvingas leva i är orubblig. Mohawken står som ett streck upp i luften tack vare två flaskor hårspray. Läderjackan har du på dig både utomhus och inomhus. Det enda som saknas för att fullständigt förvandla dig till en punkare är de klassiska nitarna. 

Är det någon som älskar nitar till läder så är det punkare. Titta bara på deras armband, jackor och bälten. Det fullständigt kryllar av nitar. Det är svårt att tänka sig hur det går ihop att vara punkare utan att klä sina läderkläder i nitar. Det verkar vara obligatoriskt. Frågan är var det kommer från och hur det vuxit fram. Nitarna har funnits med så länge det funnits punk. De går helt enkelt hand i hand och det är svårt att tänka sig det ena utan det andra. 

 

 

Nitar och punk går hand i hand

Nitarnas nära sammankoppling med punk får två följder. För det första kommer du inte ha någon trovärdighet som punkare om du lämnar nitarna utanför ekvationen. Det spelar ingen roll hur mycket du sminkar dig, hur hög volym du har på “Staten och kapitalet” eller hur mycket du avskyr ett auktoritärt och organiserat samhälle med regler. Utan nitar är du ingen punkare. Punkt slut. 

För det andra kommer det te sig ytterst märkligt om du klär dig i nitar men inte lyssnar på punkmusik eller delar traditionella punkvärderingar. Som sagt kan du inte ha det ena utan det andra. Du kan inte ha kakan och äta den. Gillar du nitar och vill klä dig i detta, då får du också räkna med att folk kategoriserar dig som punkare. Människan inte så öppensinnad att hon kan hålla isär nitar och punk.