Skala ned och bli rik

Skala ned och bli rik

Påfallande ofta är det det enkla och avskalade som ger oss störst glädje.
Nu har det inte riktigt varit den inställningen som vi har haft under det senaste seklet. Istället har vi försökt jaga efter allt mer och allt större. Kanske börjar vi till slut inse att “mer och större” inte är synonymt med “bättre”. Utan att de är just det: “Mer och större”

Nu börjar andra ideal segla upp som alternativ. Kanske kan man kalla det för en återgång till det sätt som vi människor i huvudsak har levt enligt genom historien: Enkelt och avskalat.

Många väljer till exempel att anlita flyttfirmor i Stockholm för att helt enkelt skala ned sitt boende till något simplare. Man har insett att ett större hus också tar mer tid och är det något som vi är fattiga på i västvärlden så är det tid. För även om vårt materiella välstånd hela tiden tycks öka så har vi fått betala priset för detta i form av allt mindre tid. 
Frågan är vad poängen är med att ha en massa pengar och prylar om man inte riktigt har möjlighet att använda dessa?

Istället är det som sagt kanske en god idé att sänka ribban lite: Jobba mindre och spendera mer tid med familj och aktiviteter som du gillar. Att “göra karriär” är inte någon naturlag, utan ett ideal utsprunget ur civilisationen.
Jämför med om du ser på ett program från en region där människor fortfarande bor i stammar, än idag. Det är inte någon där som är ute efter att göra någon sorts karriär. Istället är de mer intresserade av vad som är stammens bästa och att föra sina traditioner vidare.

Kanske kan det vara så att vi här i den så kallade moderna världen har mycket att lära av dem som lever så som även våra förfäder levde. Om inte för någon annan anledning så för att vi kanske skulle känna oss gladare.